Анотация: Появата на Hot Pot показва факта, че хората са усвоили поне три умения: правене на огън, правене на инструменти за готвене и получаване на храна. Получаването на храна е основно умение за оцеляване, докато храната, приготвена на огън, може да предпази хората от повече храносмилателни заболявания, а инструментите за готвене могат да предпазят хората от абразия на зъбите. Следователно безмилостното търсене на съставки и методи на готвене по същество започва от жизнения инстинкт на хората. Китайците са довели този инстинкт до крайности. ; Китайците са започнали да ядат горещо преди 1000 години според писмени записи и дори преди 2000 години според текстови изследвания на културни реликви. Екстравагантните погребални предмети, заровени в гробници, неочаквано позволиха на бъдещите поколения да надникнат в начина на живот отпреди хиляди години, от които различни изящни прибори за хранене разкриват мъдростта на древните в храненето пред очите ни. Древните в Китай са отдавали голямо значение на храната, както и на управлението на държава. Както се казва в известната поговорка, "да управляваш голяма държава е същото като да готвиш малка риба", което е вдъхновение, черпено от древните от яденето на тенджера. ; През последните 1000 години много методи за готвене и популярни ястия бяха изгубени, докато готвенето беше предадено и разпространено от кралското семейство към обикновените хора по по-сложен начин. Всички хора в Китай, въпреки различните акценти, различни региони, различни обичаи и различни основни храни и вкусове, постигнаха удивително споразумение относно готвенето: добавяне на месо и зеленчуци към вряща супа, взимане и потапяне в сос, което наистина е приятно нещо в живота.